sreda, 10. julij 2013

Pomladna izkušnja

Ja, vem, dolgo časa se ni nič dogajalo na strani, vendar je pač tako, da ko se enkrat vseliš, ti ''vse dol pade''. Energijo za gradnjo smo pokurili za nekaj deset let v minus in zato sem rabil nekaj časa, da sem se regeneriral. V odgovor vsem, ki so spraševali, kaj se je novega zgodilo...nič. Nekatere stene so že umazane, hiša je še vedno polna preseljenih stvari, ki čakajo, da se dokonča lopa in vrtna uta, ker je pravzaprav tam njihovo mesto. Ker pa so shranjene v kleti, te to niti ne moti preveč, saj sta pritličje in mansarda božansko lepi in tudi  pogled skozi panoramsko steno na gradb(smet)išče zunaj, sploh zares ne moti :-)

Pomladi smo imeli prehodno obdobje (nekaj dni), ko je rekuperator naenkrat izsušil ves zrak, pa še filtri so bili tako zapacani, da se je čutila zatohlost v prostoru. Če so v hiši mizarji in je okolica še tako peskava, je bilo logično, da so so bili takšni. Vsake pol leta pa jih je tako ali tako priporočljivo menjati in po menjavi so vse težave z zrakom izginile. Lahko da so imeli filtri kaj pri tem, lahko pa da je bil samo psihološki učinek.

Ogrevanje...kaj je že to? Od sredine marca, je kamin ugasnjen. Nekaj malega je sicer zaradi dolge zime še bilo potreb po ogrevanju, vendar je sonce preko kolektorjev tako segrelo zalogovnik, da s tem ni bilo težav. V marcu je na sončen dan temperatura na dnu zalogovnika iz 30°C porasla na okrog 55°C. Od aprila naprej pa so se te temperature višale, najvišje so bile v juniju, vendar nikoli več kot 70°. Očitno smo zadeli terno s pozicijo kolektorjev na kot 60°. Dejansko tudi v tistih 3 tednih vročinskega vala junija, kolektorji niso pretiravali s toploto. In jaz sem hotel senčiti kolektorje....bah! Tako pa je zalogovnik na sončen dan pozimi (na dnu) segret na 50-55°C, poleti pa na 70°C. Kaj bi še hotel boljšega...

Tisto na kar sem pa najbolj ponosen pa je deževnica, ki smo jo z veliko težavami (črpalka, zajem...) uspeli usposobiti šele konec aprila. Ampak, to vsem povem, to je najboljša stvar pri hiši :-) Dobro, sem zafrknil, ker sem zgodaj spomladi pozabil premakniti zaklopko prvega preliva in je ob prvem nalivu natočilo v štirno precej cvetnega prahu, ki ga bom zares lahko odstranil šele, ko se štirna povsem sprazni . In zato sem moral za črpalko montirati en filter, vendar od takrat naprej sistem deluje odlično. Zbira se čista voda, prvi preliv jo zlije stran kakšnih 50-100l, potem pa zbira neoporečno. Je pa trajalo kar nekaj nalivov in močenja do kosti, da sem na kosu našel pravo nastavitev. Od maja je ne premikam več, nazadnje sem kos preveril konec junija in je deloval tako kot mora. Se pravi, da lahko res pozabimo nanj, ko ga enkrat uglasimo.
Zakaj ponos pri deževnici? Verjetno ker sem bil tu najbolj skeptičen. Vodovodar se je držal za glavo, ko smo napeljevali ločene sisteme, vendar je sedaj tako, da je pitna voda samo na kuhinjskem koritu. Vsepovsod drugje pa čista, mehka deževnica. Kako izgleda čiščenje tuš kabine po tem ko se tuširaš? Odpreš steklena vrata in pustiš da se posuši - vse izpari in po dobri uri je kot da se ni nič zgodilo. Tudi pipe samo obrišeš in se svetijo kot nove, brez kamna... nobenih bref, musculo, cilit jajc :-)

Temperatura in splošna klima v hiši je konstanta. Dobesedno. Nihanj ni, tako da smo že prišli do prvih idiotizmov pri gradnji (bo o tem kmalu ena objava) - namreč vgraditvi električnih grelnikov v ''lojtrce'' v kopalnici - za vsak slučaj- v prehodnih obdobjih. Kopalnica je topla, pika! Tudi če zunaj prehodno pade na okrog 0°C.  Verjetno ima tu zidana hiša res prednost pred montažnimi lesenimi...

Skratka naša pomlad je bila počasno uvajanje na novo življenje...od časa do časa smo si celo privoščili kakšno tako nenavadno in nevsakdanjo stvar kot je družinski izlet :-) Nazaj smo se navajali drug drugega in otroci so me počasi nehali klicati mami :-) Dejstvo, da se mi ni bilo treba ukvarjati z bedarijami šlampastih izvajalcev, je bilo tudi osvežujoče. Tako zelo, da namensko nisem hotel kvariti dobrega vzdušja še s parimi objavami, ki bodo sledile kmalu. Kakor tudi tista obljubljena o tem, kaj bi naredil drugače :-)

Aja, ne vem če ste zasledili staro popravljeno objavo o stroških. Samo hiša (opremljena do faze, ko noter nosiš samo še pohištvo) je stala 848€m2. Bravo mi. Koliko je stalo vse skupaj pa raje ne bi :-)

13 komentarjev:

 1. Najprej čestitke za uspešno vselitev in začetek bivanja v novi hiši.

  Moje vprašanje se nanaša na deževnico. Ko je moja žena prebrala tvoj stavek "Kako izgleda čiščenje tuš kabine po tem ko se tuširaš? Odpreš steklena vrata in pustiš da se posuši ...", je takoj padla odločitev, da bo tudi v naši hiši vodovodna cev z deževnico (čeprav sva oba strojnemu projektantu kak mesec nazaj odločno rekla, da si tega ne želiva ;)). Torej ... zanima me, koliko je tebe stala takšna investicija (vem, da imate dvostanovanjsko hišo in je bilo zato vse skupaj skoraj verjetno 1x dražje).

  Že vnaprej hvala za odgovor.

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Je odgovor predolg (in ni tako enostaven, ker lahko rečem nič dražje ali pa 10k€ dražje, pa bo oboje res), bom naredil eno objavo kmalu...

   Izbriši
 2. Glede na to, da smo sredi vročinskega vala (cca 38 stopinj čez dan), me zanima, kako se kaj giblje temperatura v vaši hiši. Ali stavek "V pasivni hiši temperatura praviloma ne preseže 26 stopinj." drži :)? Se je morda pokazala potreba po vgradnji dodatnega pohlajevalnega modula (mislim da se mu reče "split klima modul") v prezračevalni sistem?

  lp

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Seveda drži... Do včeraj je bilo zmeraj pod 25, večinoma 23,5 do 24,5. Včeraj smo imeli rojstnodnevno zabavo z 25 ljudmi, pečenjem v dveh pečicah in kuhališčih in je danes temperatura 24,5°C :-) Je pa včeraj šlo na 25,8°proti večeru.
   S pravilnim režimom prezračevanja, se da lepo regulirati. Trenutno je čez dan ventilacija na 1 (50% max pretoka), zvečer in ponoči pa na 2 (normalni način) z vkljopljenim bypassom. Zjutraj odpremo okna, da se fino shladi - nekje do 23,5, do večera pa prileze do prej omenjene temperature.

   Hladen pozdrav,

   Matej

   Izbriši
  2. funkcija, ki preneha z vračanjem toplote (hladu poleti), ko temperatura zunaj pade pod temperaturo, ki jo immo v hiši. Rekuperator takrat samo vpihuje zunanji zrak direktno, sicer preko filtrov, vendar ne preko izmenjevalca.

   Izbriši
  3. Super, hvala za odgovor.

   Jaz trenutno še živim v hiši, ki je bila zgrajena okoli leta 1970. Lani je lastnik na obstoječo fasado, ki je imela cca 5cm izolacije, dodal še dodatnih 18cm. Prav tako je menjal vsa okna na hiši s troslojnimi. Žal je temperatura danes ob 22:30 v hiši še vedno okroglih 30 stopinj. V primeru, da kdo ne verjame: http://shrani.si/f/1G/Ne/12sSzL85/img20130805223306.jpg

   Komaj čakam, da se tudi jaz preselim v podobno hišo kot ti. Do takrat pa lahko pošljem samo (pre)vroč pozdrav.

   lp,
   Matjaž

   Izbriši
  4. Ja, velikokrat parcialne rešitve nimajo željenega efekta.... Takšno hišo moraš vedno gledati kot celoto - nikoli ni samo ena stvar odgovorna za dobro klimo. Vse je pomembno, od prezračevalnega sistema, pravilne razporeditve oken, orientacije objekta, (tudi) debeline izolacije in verjetno najpomembneje - kvalitetnih znanjih senčil. Vse se mora poklopiti, da na koncu funkcionira. Zato je tudi tako težko renovirati stare objekte z zeljo po NH ali pasivnem standardu, ker je veliko stvari danih in jih ne moreš spemenit. Kar pa ne pomeni, da ni mogoče, samo je potrebno še toliko bolj natančno izdelati projekt in biti sposoben videti ''the big picture''. Vse se da, če se hoče in če veš kako.

   Je pa neverjetna razlika, če na takšno hišo montiraš zunanja senčila. Jaz sem pred 5 leti na staro hišo (iz leta 90, brez izolacije), na lesene okvirje oken pritrdil kar pvc žaluzije, ki jih prodajajo za notranjo uporabo. V Obiju so bile po 10€, 3/4 leta, sem jih imel pospravljene, poleti pa sem jih spustil. Ker so bile bele barve, niso motile zunanjega izgleda (bela fasada), so prepuščale svetlobo, sonce pa ni moglo v hišo. Temperatura pred tem posegom je bila preko 30, po tem pa okrog 26 stopinj. Klime naenkrat nismo več poganjali.

   M

   Izbriši
  5. Aja, pa še to...Naša arhitektka ima leseno montažno hišo in je dejala, da je v prejšnjem vročinskem valu morala uporabljati sistem za pohlajevanje. Verjetno je trenutno enako, glede na to, da ta traja dlje časa.
   Tu bo verjetno razlika v masivni gradnji, ki jo vseskozi zagovarjam. Akumulacija toplote (hladu) je pri masivi neprimerno boljša, kot pri skeletni gradnji.
   M

   Izbriši
 3. Teh 848€/m2 je seveda treba gledati tudi z vidika velikosti hiše. Graditelji večjih hiš se bodo pohvalili, koliko jih je prišel m2, graditelji majhnih hiš pa koliko jih je prišlo vse skupaj.
  Določeni stroški so bolj ali manj identični. Recimo že takoj na začetku strošek papirjev...arhitektu je skoraj vseeno če riše hišo 150m2 ali 250m2. Geodet..spet podobno, etc.
  Zato še kako drži: manjša hiše = več/m2, večja hiša = manj/m2.

  OdgovoriIzbriši
 4. He, he, he... kar poskusite narediti pasivno hišo z manj kot 10kwh/m2 porabe za to ceno... Lahko naredite 1000m2, pa brez nešteto ur lastnega dela in cenovnih iznajdljivostih od samega začetka, skorajda ne bo šlo.

  Poleg tega v ceni hiše na m2 ni geodeta in projektantke. Namenoma sem objavil ceno na m2 tako kot to navajajo različni ponudniki gradnje (čeprav bi lahko napisal 312.000€). Tam je cena samo za hišo, vse ostalo je poleg. In noben ponudnik gradnje se v letu 2010 ni spustil pod predračun 1200€/m2, pa so vsi delali ponudbe na naših 368m2.

  Po moji oceni je na račun večje hiše lahko maksimalno 50€/m2 razlike, ampak je to brezpredmetna debata, ker tega ne bomo vedeli. Za nekoga, ki se spravlja v svet planiranja investicije je pa neprecenljivo, da veš koliko sploh lahko pričakuješ in tam so ocene na m2 edino merilo in bolj ali manj kar držijo. Zidana hiša na m2 je 1000€/m2, če delajo vse drugi izvajalci.

  Kot sem rekel, so cene pod 1000€ možne samo z lastnim krvavim potom. Verjemite, vem o čem govorim, ker še leto po koncu gradnje plačujem davek izgorelosti.

  OdgovoriIzbriši
 5. Matej
  Verjamem tvoji ceni na m2.
  Mi imamo ( če štejem garažo in klet ) 360m2 -bruto
  bivalne-neto je 200m2
  Cena za končan objekt z ureditvijo okolice brez parcele ( tukaj je šteto od pairjev do vse notanje opreme ) je prišlo 690€/m2
  na bruto površino in 1250€7m2 na neto.
  Kot reečno fix fertik bajta.
  Z obilico lastnega dela.
  Kot si sam napisal, da so teklicali mami.
  Mnogi so mi rekli, da je bila draga, a ko pride not in pogleda kvaliteto in opremo se hitro utišajo.
  No sej zato je pa banka toliko bolj vesela vsak mesec :)
  Želim vam oooobilico lepih trenutkov v hiši za katero verjamem da ti je šlo kar nekaj let lifa tako ali drugače.
  Se pa splača.
  lp
  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. No, zato pa je cena na m2 zelo nehvaležna. Če bi hoteli nekako postaviti na isti imenovalec, bi morali vsi upoštevati enako.
   Važno je, da nam je ratalo (tudi nekaterim bralcem, ne samo meni :-) tako, da smo bili znotraj zmožnosti :-)
   Čez nekaj let vse pozabiš.

   Izbriši